15 december 2010

En dansare och två stormakter

Många har nog missat denna biopärla. Titeln och affischbilden till trots är Mao's Last Dancer en film som tveklöst passar både en bred och smal publik. Filmen har verklighetsbakgrund och utspelas i två kontrasterande världar. Kina och USA. En gång blev denna gripande historia en världsnyhet. Detta är allt annat än en tråkig balettfilm.

 Mao's Last Dancer är baserad på dansaren Li Cunxins självbiografi, och skildrar hans dramatiska liv. Från landsbygdens fattigdom i Kina under kommunistdiktaturen på  1970-talet till brytningen med familjen. Som 11-åring blev Li nämligen handplockad till en balettskola i Peking.  Senare, som ung man, blev han en av få utvalda att få åka utomlands, till USA, för att delta i en gästbalett.

Mötet med västvärldens normer och överflöd blir omvälvande och Li hamnar i den politiska hetluften på ett sätt han inte alls har planerat. Mao’s Last Dancer är en spännande film. Tro inte annat, även om någon cynisk recensent råkar ha fått en sur uppstötning en dålig dag.  Nutidshistoria, kärlek och politisk hetluft. Vad mer kan man begära?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar