25 augusti 2011

Två svenska filmer till Toronto 8-18 september

Riktigt nyfiken blir jag på Axel Peterséns (t.v.) långfilmsdebut Avalon. På filmfestivalen i Toronto valdes den nämligen ut i sektionen Discovery.  Och där uppmärksammas nya spännande regissörer. Handlingen låter spännande och utspelas på åttitalet. Av någon anledning får jag associationer till den sjuttitalsinspirerade Himlen är oskyldigt blå, som jag själv har som favorit bland förra årets svenska filmer.

Huvudperson i Avalon, den 60-åriga festfixaren Janne (Johannes Brost), ska driva en nattklubb under Båstads tennisvecka och festa med sin nyskilda storasyster Jackie. Men en olyckshändelse vänder upp och ner på tillvaron och han blir alltmer desperat att hitta en väg ut. Tyvärr får vi vänta till i början av nästa år Innan det är biopremiär.

För övrigt låter Ruben Östlunds (De ofrivilliga) Play också intressant. Den visas i Toronto, men i en annan sektion för innovativa och radikala i filmer. Play är en allvarlig och humoristisk beteendestudie, inspirerad av verkliga händelser, där en grupp unga svarta pojkar rånade andra pojkar i Göteborg genom retoriska fällor.

I Cannes i maj i år vann Play  "Coup de Coeur", ett pris som delas ut till sektionens favoritfilm. Svensk biopremiär är den11 november. Återstår att se vad den svenska publiken tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar