28 november 2010

Hemliga agenter överallt


En bekant  i mitt kvarter berättade nyligen att hon  jobbar på SÄPO. Häromdagen plöjde hon fram med barnvagnen i snömodden efter jobbet. Precis som vem som helst.  Mig skulle det inte förvåna om hon lämnat revolvern och de smarta kläderna på kontoret. Så levde nämligen CIA-agenten Valerie Plame för  en sju - åtta år sedan. Hennes öde har nu filmatiserats i dramathrillern Fair Game med Naomi Watts och Sean Penn i huvudrollerna.

En småbarnsmamman med ett trist kontorsjobb trodde folk, alltmedan Valerie flög till fjärran land i farliga förhandlingar. Valerie var chef över en hemlig operation. Den skulle infiltrera Saddam Husseins vapenprogram strax innan Irakkiget bröt ut. Men ryktet om att Irak skulle ha köpt uran för att göra atomvapen visade sig vara grundlöst. Ändå hävdade Bushadministrationen motsatsen. Valerie och hennes man, den före detta  ambassadören Joe Wilson (Sean Penn), blev plötsligt obekväma, icke önskvärda.

Filmatiseringen är delvis baserad på makarnas böcker. Men Valeries bok ”Fair Game” blev  fingranskad av CIA före utgivningen. Mycket är fortfarande i dag hemligstämplat. Och Valerie har tystnadsplikt. Manusförfattarna löste problemet med en omfattande research och i några fall påhittade karaktärer, som till exempel får representera inblandade irakier. Filmen ”Fair Game” är ett fascinerande spiondrama i maktens korridorer. Samtidigt är det lika mycket en nära skildring av ett äktenskap i kris. Det slår gnistor om Naomi Watts och Sean Penn. Sevärd? Absolut.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar