10 oktober 2010

Peter Dalle bra som knarkkung

Himlen är oskyldigt blå © Nordisk Film

Det är inte en lugn höst för Bill Skarsgård. Två huvudroller i två breda dramakomedier samtidigt. Och visst, han fixar det. Vid sidan av Oscarsbidraget "I rymden finns inga känslor" dyker han nu upp i Himlen är oskyldigt blå. Här är han flankerad av en storspelande Amanda Ooms (som förortsmamma) och en genial Peter Dalle som restaurangchefen och knarkkungen Gösta ute på brackiga Sandhamn i Stockholms skärgård. Porträttet av Gösta är rörande. En samvetslös tokstolle men ibland förvånande känslig och mänsklig.  Fröet till filmen är verklighetens knarksyndikat ”Sandhamnsligan” och Fleming Broman som drev Kungliga Svenska Segelsällskapets restaurang. Ligan avslöjades 1975.

Det är inte svårt att tippa att filmen blir årets svenska publiksuccé. För den är underhållande som fjolårets ”Bröllopsfotografen”. Bra dialog, klasskillnader och en spännande historia räcker långt. Ovanpå det natursköna vykortsbilder och 70-talshitar, som visserligen ger sliskiga associationer till reklamfilm.  Men vaddå  – det är skärgård, fest och naket. Ibland är det bara att gilla läget.

Den amerikanska inspelningen av Stig Larssons Milleniumserie pågår för fullt. I fredags hade Hollywood spärrat av fiket jag bestämt träff på. Ett jäkla sätt. Men belöningen blir förhoppningsvis bra filmer. Rollbesättningen i de svenska filmerna blev inte lyckad.  I böckerna är Mikael Blomkvist en kvick, spänstig joggare kring 40. Filmens Mikael Nyqvist har några år mer på nacken, så även Lena Endre i rollen som Erika Berger. Daniel Craig och motspelerskan Robin Wright mostvarar mer böckernas beskrivning. I den amerikanska versionen spelar Stellan Skarsgård rollen som Harriets obehagliga bror Martin Vanger. Får han prata på svenska eller engelska tro?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar