26 januari 2011

Filmprisernas årstid är nu

Guldbaggar och Oscarsnomineringar haglar ned och Göteborgs filmfestival står i farstun. Tur att det är januari. 

22-åriga Alicia Vikander fick en guldbagge för bästa huvudroll i konkurrens med Pernilla August och Noomi Rapace. Det är stort. Särskilt som hon är värd det. I 
Till det som är vackert spelar hon mot Samuel Fröler i en svår roll. Förortstjejen Katarina bor med en gullig pojkvän och tampas med en alkolistmamma och hopplöshet.  Hon drömmer om ett annat liv, vilket för henne till ett jobb på konserthuset i Göteborg. Där blir hon en äldre dirigents älskarinna. Unga Alicia Vikander gör känsliga scener med glans. Sexscener och andra scener, där hon balanserar på vansinnets gräns med blossande kinder. Den debuterande regissören Lisa Langseth, som också skrivit manus, ska ta åt sig av äran. Birollerna fungerar också utmärkt.

Rätt lustigt ändå att Göteborgs konserthus blivit en central plats i två svenska långfilmer tätt inpå varandra. I den nyskapande Sound of Noice skapar ett gäng trummisar ny musik till vilket pris som helst. Även om det innebär brottsliga handlingar, som att leka med människokroppar och en hel stads infrastruktur.  Crescendot utspelas utanför Göteborgs Konserthus. Filmens upphovsmän gjorde tidigare  kortfilmen Music for one apartment and six drummers och vann guldbagge 2002 och var nominerade till guldpalmen i Cannes 2001. Kanske har du sett  kortfilmen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar