12 februari 2011

Karlar som kan sin sak


Den 10 februari sjösattes Filminstitutets nya webbplats filmarkivet.se där 320 streamade filmskatter nu finns gratis för alla att se. Anstormningen blev enorm med över 50 000 besök under första dygnet.

Det handlar mest om äldre svartvita kortfilmer från 1900-talet av skiftande karaktär. Där finns guldkorn som Ett skepp kommer lastat från 1948. En rask speaker berättar apropå att lotsbåten lägger ut "Här vill det till vant sjöfolk och krafttag av karlar som kan sin sak". 


Filmarkivet bjuder också på ett besök ombord på Svenska Amerikalinjens fartyg Gripsholm med filmen Det flytande palatset (1925), som när det byggdes var ett av de modernaste på Atlanten med simhall, träningslokal och diskmaskiner.


Byggd i England var Gripsholm Svenska Amerika Liniens första egna skepp, sedan företaget startat 1915. Det exklusiva och påkostade skeppet fick från vissa håll hård kritik för den konservativa inredningen, som  influerats av Gripsholms slott . Det svenska formetablissemanget skämdes. Misstaget reparerades till inredningen av M/S Kungsholm tre år senare, som smyckades i tidsenlig art déco.

Under och strax efter andra världskriget kom M/S Gripsholm att chartras av USA som använde fartyget för att transportera sårade och krigsfångar som skulle återföras till sina hemländer. Bland annat gjorde Gripsholm två längre resor 1942 respektive 1943 för att utväxla japanska medborgare mot västerländska. Skeppet reser med fri lejd över haven, helt upplyst, i en tid då hundratals andra skepp torpederades och sjönk.


Filmarkivet kommer att växa med ytterligare nyrestaurerade filmer, ca 300 per år. Tipsa gärna om du hittar egna guldkorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar