28 februari 2011

4 Oscar till film om kunglig stamning

Den brittiske skådespelaren Colin Firth har en tveklös talang för att spela känsliga förfinade mansroller. I går natt vann han en Oscar för huvudrollen i The King's Speech. Där spelar han Kung George V!,  som är tvungen att hålla tal trots att han lider av stamning.

Filmen är välgjord och sevärd på många sätt, men också smått löjlig. Scenen som utmynnar i att kungen vinkar från den kungliga balkongen till en hurraropande folkmassa, är generande. Visst, kungen lyckades till sist hålla ett tal utan att stamma. Men resten av befolkningen är tvungna att dra ut i krig.

Förutom Colin Firth belönades också filmen med Oscar för bästa film, bästa regi och bästa manus.

Colin Firth är annars mest känd för rollen som Mark Darcy i Bridget Jones dagbok och rollen som Mr Darcy i TV-serien Stolthet och fördom. Men många känner nog igen honom också som en av Meryl Streep's ex i musikalen Mamma Mia från 2008. 

Ni som sett honom i den extremt snygga filmen En enda man, minns kanske att Colin Firth helt rättvist blev nominerad till en Oscar bara för ett år sedan, 2010. I  rollen som den engelska professorn, George, vilken hastigt förlorat sin älskade partner, Jim, i en bilolycka är han smittande hudlös. Och Julianne Moore i tjusig 60-talsfrisyr är en värdig  motspelerska.

Kan någon tänka sig Colin Firth i en mer råbarkad mansroll? Colin Firth som viking... Och då tänker jag inte på en Monty Python-komedi. Vad tror du?